O masaži

Masaža je mehaničen vpliv na mišice in mehka tkiva z namenom sprostitve in regeneracije. Izboljša mišični tonus, prekrvitev, elastičnost kože, izboljša tudi delovanje hormonskega sistema, predvsem pa živčnega sistema. Vpliv na centralni živčni sistem je ključen v primerih, ko ne znamo več »izklopiti« oziroma se kvalitetno spočiti, naspati ali oddahniti. Zaradi intenzivnega življenjskega sloga živčnemu sistemu ne damo ustrezne informacije za sprostitev, ob tem pa se regeneracija podaljša ali pa smo kronično utrujeni, ne da bi se tega zavedali. Mišice pa se, kot je znano, najbolje obnavljajo sproščene. Takrat so bolj gibljive in pripravljene tudi na nove športne dosežke.

Posebno poglavje masaže je vpliv na psihično počutje: sproščenost, čustvena umiritev, stabilizacija, vedrina so nekatera od pogostejših doživljanj. Obstajajo pa tudi druge dolgoročne reakcije, ki so subtilnejše in težje opisljive ali merljive. Na primer vpliv na doživljanje sproščenosti in zadovoljstva. Pogosto so učinki povsem individualni, odvisni od predispozicij posameznika. Razlikujejo se tudi s časom in pogostostjo masaže. Po prvi masaži so na primer drugačni kot ob redni masaži.

Zanimivo je, da masaže in savne poznajo vse stare kulture, ki so jih uporabljale v skladu s specifičnimi okoliščinami. Rimljani so imeli masažo za glavno protibolečinsko terapijo in pomembno preventivno zdravstveno metodo. V naši tehnično naprednejši družbi pa nas večina pogosteje servisira svoje avtomobile kot svoje hrbte. Kaj šele, da bi o tem razmišljali preventivno. Tisti, ki se zavedajo pomena športa, rekreacije, prehrane in drugih oblik skrbi za svoje dobro počutje in zdravje, pa znajo prepoznati tudi učinke dobre masaže. 

Izvajam naslednje masaže:

Poleg tega učinke mojega dela dopolnjuje še infrardeča savna.